"Speranța trebuie să rămână mereu speranță. Nu trebuie să se transforme niciodată în convingere."

sâmbătă, 28 iulie 2012

Ceremonia Jocurilor Olimpice - in imagini

Si iata ca a venit si momentul mult asteptat. Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra a avut loc aseara, pentru ca astazi sa inceapa concursul propriu-zis. Desi nu s-a ridicat la nivelul grandorii si misticismului chinezesc de acum patru ani, regizorul momentului ne-a prezentat o poveste frumoasa, trecand prin istoria Marii Britanii si ajungand pana in zilele noastre. Am avut parte de muzica buna, dans si multa veselie, chiar inaintea paradei atletilor. Momentul Rowan Atkinson, intrarea superba a lui David Beckham pe barca si evident finalul, cu aprinderea flacarii olimpice si aparitia lui Paul McCartney au fost fragmentele mele favorite din marele spectacol care a prins viata cu ocazia evenimentului-gigant.




Totusi, partea care mie, impatimita a sportului, mi-a placut cel mai mult a fost parada sportivilor. Chiar daca purtatorul steagului poate nu imi era cunoscut, goana constanta de a observa un favorit in multimea de atleti reprezentand tara respectiva, a fost cu siguranta un moment interesant pentru mine.


Si voi incepe, evident, cu Romania. Horia Tecau, si anume unul dintre tenismenii si sportivii mei preferati inca de cand nu era in topurile mondiale, a dat sir unor discutii interminabile pe Twitter si alte retele de socializare, mai ales in randul persoanelor de sex feminin. Horia a zambit mereu in timpul ceremoniei si a condus delegatia romana cu succes. El va participa in proba de dublu si dublu mixt, impreuna cu Adi Ungur si, respectiv, Irina Begu.


Purtatorul steagului pentru Armenia a fost Arman Yeremyan, practicant de Taekwondo si medaliat cu aur la intrecerile continentale din 2008. Chiar ma uitam in timpul ceremoniei si observam ca artele martiale si luptele au avut destui reprezentanti printre conducatorii delegatiilor, ceea ce nu poate decat sa ma bucure, avand in vedere ca si eu am facut, pentru `putin timp ce-i drept, Taekwondo. Dar este un sentiment frumos. Dupa cum glumeau comentatorii Eurosport, au pus in fruntea echipelor ori luptatori, ori atleti, ca sa fuga sau sa se bata in cazul ca cineva ar fi vrut sa le ia steagul.


In fruntea Republicii Korea, il avem pe Yoon Kyung-Shin, un mare handbalist din Seoul. In anul 2001, el a fost votat 'Sportivul anului' de catre Federatia Internationala de Handbal si in prezent joaca pentru Doosan Bears, echipa din orasul lui natal.


Delegatia Cambodgiei a fost condusa de Sorn Davin, practicanta de Taekwondo si care isi va reprezenta tara la aceste Jocuri Olimpice la categoria +67 kg.


Si revenim putin la tenis, datorita sportivilor din Belarus. Max Mirnyi, fost numar 1 mondial la dublu, campion de Grand Slam de 6 ori la dublu si de 3 ori la dublu mixt, isi va reprezenta tara impreuna cu Vika Azarenka, fost numar 1 mondial de asemenea, insa de asta data, la simplu.


Spania a avut un purtator al steagului foarte charismatic. Dupa retragerea din competitie a lui Rafa Nadal, onoarea de a-si conduce delegatia i-a revenit lui Pau Gasol, unul dintre cei mai buni baschetbalisti. In prezent, el joaca in America, pentru LA Lakers.


Delegatia foarte colorata a Mexicului a avut in frunte o alta luptatoare, Maria Espinoza, practicanta de Taekwondo. Ea a castigat titlul mondial la Beijing in 2007 si titlul olimpic un an mai tarziu, in acelasi oras.


Lui Stanislas Wawrinka i-a revenit onoarea de a purta steagul Elvetiei, dupa ce liderul mondial Federer a refuzat-o, tocmai in favoarea mai tanarului sau compatriot si prieten. Am vazut un Stan foarte mandru aseara la ceremonie, dand viata unuia dintre cele mai dragute momente ale paradei sportivilor.


Si iata-ne ajunsi la jamaicani. Si cine ar fi fost mai potrivit sa poarte steagul pentru asa o tara de atleti, daca nu atletul suprem? Eu am avut mereu o chestie pentru Usain Bolt. Omul este absolut extraordinar in tot ceea ce face. E un atlet care te poate lasa cu gura cascata foarte rapid (nu serios, FOARTE rapid!) si care are un caracter demn de urmarit. Unii spun ca e prea laudaros si plin de el. Pai sa fie, oameni buni, ca are de ce!


Serbia a aparut, cum era si firesc, spre finalul ceremoniei. Toata lumea era obosita si astepta aprinderea flacarii olimpice. Ei bine, cand a aparut EL, a insufletit pe toata lumea, prezenta acolo sau in fata televizoarelor. Novak are ceva nativ care te cam impiedica sa fii suparat sau plictisit cand il vezi, mai ales in afara terenului de joc.



Pentru Franta, steagul a fost dus de Laura Flessel-Colovic, scrima. O sportiva extraordinara, in varsta de 40 de ani, cu multiple distinctii la Campionatele Europene, Mondiale si Jocurile Olimpice, atat cu echipa cat si individual.

In ceea ce priveste a doua poza, nu am putut trece cu vederea parte din echipa de tenis a Frantei. Benneteau, Tsonga si Gasquet au aratat impecabil in costumele lor.



Pentru Statele Unite ale Americii, surprinzator (cel putin pentru mine), nu a fost Michael Phelps de exemplu, cel care a purtat drapelul, ci Mariel Zagunis, scrima. O sportiva excelenta insa, de 27 de ani, cu trei titluri mondiale si doua titluri olimpice in palmares. Printre multitudinea de sportivi extraordinari ai SUA, l-am putut vedea si pe Kobe Bryant, care a aratat chiar bine in costumasul tarii sale.
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu